El Centre d’Acolliments Familiars de la Fundació Casa Sant Josep presenta el conte ‘Aimar, és moment de navegar’

Aquest dijous, la sala polivalent de la Casa Sant Josep ha acollit l’acte de presentació del conte Aimar, és moment de navegar, una història creada pels professionals del Centre d’Acolliments Familiars (CAF) de la fundació, amb l’assessorament de Sara López i Elena Piñol, de l’entitat Cuentropía, i les il·lustracions de Montse Bernaus, de l’estudi de disseny Crealia.

El llibre neix amb l’objectiu de facilitar el procés d’adaptació d’infants tutelats en el moment que han d’anar a viure amb una família d’acollida, i s’ha editat coincidint amb la commemoració del 30è aniversari de la posada en marxa del Centre d’Acolliments Familiars a Tarragona.

L’elaboració del conte ha estat un projecte “apassionant” per a l’equip de tècnics del CAF de la Casa Sant Josep, que han estat més d’un any submergits en el procés de creació d’una història que esdevindrà un recurs didàctic i divulgatiu de l’acolliment i també una eina útil per a les famílies acollidores –a les quals la Fundació Casa Sant Josep els proporcionarà el conte de manera gratuïta–, els infants del centre i aquelles persones interessades a acollir. Alhora, els professionals també el podran fer servir en el desenvolupament de la seva activitat.

Els infants del centre també han participat en l’elaboració del conte dibuixant la seva pròpia versió de la figura del Pepitu, la mascota de la Casa Sant Josep, que n’és un dels protagonistes.

La història explica el viatge de l’Aimar, que ha de marxar del lloc on viu i, juntament amb el Pepitu, viurà un llarg procés fins arribar a la seva família d’acollida. Al conte, aquesta experiència es reflecteix en el seu pas per diferents illes i mars, que simbolitzen els llocs per on ha de transitar l’Aimar, així com totes les emocions que pot experimentar. El Pepitu, que representa la figura dels tècnics del centre, l’acompanyarà i el guiarà en tot aquest procés, donant-li tot el suport que necessita.

D’aquesta manera, el projecte pretén explicar què és l’acolliment familiar –que moltes vegades es confon amb l’adopció– així com la vivència emocional que representa per als infants aquest viatge, en el qual la família biològica està present en tot moment. Però també reflecteix la tasca dels professionals que els acompanyen en el procés d’acoblament cap a una família d’acollida. I, perquè sigui entenedor tant per als infants més petits com per als més grans, s’han prioritzat les imatges per sobre del text.

En la presentació hi han participat Maria Mas, la presidenta de la Fundació Casa Sant Josep; Josep Maria Forné, director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció; Sara López i Elena Piñol, sòcies de Cuentropía; Montse Bernaus, il·lustradora de Crealia, i Pepa Escoda, responsable del CAF.