L’Obra Social de la Caixa aporta 1,5 MEUR per a la nova Casa Sant Josep

L’Obra Social de la Caixa, amb una aportació d’un milió i mig d’euros, ha estat clau en la consecució del nou Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) de la Fundació Casa Sant Josep per a la Infància. L’entitat financera ha sufragat bona part dels 5 milions d’euros que han costat les noves instal·lacions, que van ser inaugurades el passat mes d’agost amb la presència de l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el president de la Fundació Casa Sant Josep, Jaume Recasens, i Jaume Masana, director territorial de la Caixa a Tarragona, Lleida i Girona.

D’esquerra a dreta, Jaume Recasens, president de la Fundació Casa Sant Josep, Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, i Jaume Masana, director territorial de la Caixa a Tarragona, Lleida i Girona.

 

El nou CRAE, on resideixen quaranta menors en risc d’exclusió social i en el qual a més es presten serveis d’acolliments familiars i pre adoptius, és la culminació d’un projecte que es va gestar en el 2012, just quan la Fundació Casa Sant Josep es va adherir a l’àrea social de la Xarxa de Santa Tecla davant els greus problemes econòmics que arrossegava la institució i que posaven en perill la seva continuïtat. De la mà de la Xarxa de Santa Tecla primer es va professionalitzar l’estructura de la Casa Sant Josep i alhora es va projectar el nou centre residencial, imprescindible entenent que les antigues instal·lacions no servien per atendre totes les necessitats dels menors. Després de més de dos anys d’obres i de diverses setmanes equipant l’edifici, els joves de la Casa de Sant Josep ja han estrenat una nova llar molt més cèntrica, còmoda i funcional tant per a ells com per als professionals de la institució. El dimarts a la nit ja van dormir per primera vegada a les seves noves habitacions, si bé el trasllat es completarà al llarg dels propers dies amb la resta de coses que han de portar-se de l’antiga Casa Sant Josep

El CRAE de la Fundació Casa Sant està dividit en llars independents de vuit a dotze places cadascun. Segons els tècnics, així s’aprofundeix en grups reduïts, espais individuals i un model estructural que s’assembla a les condicions familiars, facilitant un treball de relacions afectives i terapèutiques que ajuden a cobrir les necessitats personals dels nens. Aquest plantejament respon al model educatiu que des de la Generalitat s’ha estat implementant en els últims anys: centres petits (deu-dotze places) i verticals (de diferents edats fins a 18 anys).

La resta de serveis (centre d’acolliments familiars i pre adoptius) disposen d’instal·lacions funcionals per atendre les famílies amb major qualitat i estan clarament separats dels espais que utilitzen els nois i noies residents al CRAE.

A l’estiu de 2014 la Generalitat, l’Obra Social de “la Caixa” i la pròpia Casa Sant Josep van signar un conveni de col·laboració que ha permès construir i equipar el nou centre. L’edifici disposa de planta soterrani, planta baixa i quatre plantes i té una superfície de 2.678 metres quadrats, amb un pressupost total d’execució de 4.993.394 €. L’Obra Social “la Caixa” ha col·laborat en el projecte de construcció amb una aportació econòmica d’1,5 M€ emmarcada en un conveni establert la Generalitat i l’entitat financera. La resta de la inversió s’ha finançat amb recursos propis.