La Xarxa Santa Tecla millora la llar dels nens de la Casa Sant Josep

Setmana de nervis continguts i il·lusió entre els nens i nenes de la històrica Casa Sant Josep, que el 22 d’agost van passar la seva primera nit al nou centre residencial construït per la Xarxa Santa Tecla a l’avinguda Estanislau Figueras de Tarragona. Les obres del nou Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) han comportat una inversió de 5 milions d’euros (1,5 dels quals aportats per l’Obra Social de la Caixa) i es van finalitzar a finals de juliol. L’edifici, una vegada equipat amb tot el mobiliari i el parament necessari, ja s’ha convertit en la nova llar dels menors i adolescents que la Fundació Casa Sant Josep tutela sota l’encàrrec del departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat. El nou CRAE, un dels més funcionals i moderns de Catalunya, aglutina en un únic espai i en un entorn òptim tots els serveis que la Casa Sant Josep venia oferint a l’antiga seu del carrer Pintor Ignasi Pallol, obsoleta des de feia ja molts anys.

El nou CRAE, on resideixen quaranta menors en risc d’exclusió social i en el qual a més es presten serveis d’acolliments familiars i pre adoptius, és la culminació d’un projecte que es va gestar en el 2012, just quan la fundació Casa Sant Josep es va adherir a l’àrea social de la Xarxa de Santa Tecla davant els greus problemes econòmics que arrossegava la institució i que posaven en perill la seva continuïtat. De la mà de la Xarxa Santa Tecla primer es va professionalitzar l’estructura de la Casa Sant Josep i alhora es va projectar el nou centre residencial, imprescindible entenent que les antigues instal·lacions no servien per atendre totes les necessitats dels menors. Després de més de dos anys d’obres i de diverses setmanes equipant l’edifici, els joves de la Casa de Sant Josep ja han estrenat una nova llar molt més cèntrica, còmoda i funcional tant per a ells com per als professionals de la institució. El dimarts a la nit ja van dormir per primera vegada a les seves noves habitacions, si bé el trasllat es completarà al llarg dels propers dies amb la resta de coses que han de portar-se de l’antiga Casa Sant Josep

El CRAE de la Fundació Casa Sant està dividit en llars independents de vuit a dotze places cadascun. Segons els tècnics, així s’aprofundeix en grups reduïts, espais individuals i un model estructural que s’assembla a les condicions familiars, facilitant un treball de relacions afectives i terapèutiques que ajuden a cobrir les necessitats personals dels nens. Aquest plantejament respon al model educatiu que des de la Generalitat s’ha estat implementant en els últims anys: centres petits (deu-dotze places) i verticals (de diferents edats fins a 18 anys).

La resta de serveis (centre d’acolliments familiars i pre adoptius) disposen d’instal·lacions funcionals per atendre les famílies amb major qualitat i estan clarament separats dels espais que utilitzen els nois i noies residents al CRAE.

A l’estiu de 2014 la Generalitat, l’Obra Social de “la Caixa” i la pròpia Casa Sant Josep van signar un conveni de col·laboració que ha permès construir i equipar el nou centre. L’edifici disposa de planta soterrani, planta baixa i quatre plantes i té una superfície de 2.678 metres quadrats, amb un pressupost total d’execució de 4.993.394 €. L’Obra Social “la Caixa” ha col·laborat en el projecte de construcció amb una aportació econòmica d’1,5 M€ emmarcada en un conveni establert la Generalitat i l’entitat financera. La resta de la inversió s’ha finançat amb recursos propis.